Banja Kulaši

Banja Kulaši nalazi se na 14 kilometara udaljenosti od Prnjavora, putem prema Tesliću, u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini .

Tradicija liječenja izrazito ljekovitom termomineralnom vodom ove banje duga je preko sto godina.
Voda na izvoru ima temperaturu od 27°C , i bakteriološki je potpuno sterilna. Posebne karakteristike vode su da je visoko alkalna i sa niskom mineralizacijom. U Europi postoje samo tri izvora ovakve vode, a u svijetu ih je ukupno sedam.

Posebnost Banje Kulaši jesu odlični rezultati u liječenju psorijaze, kao i bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti probavnih organa, ženskih spolnih bolesti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i holesterola, bolesti reumatizma, i raznih kožnih bolesti.

Visoko alkalna voda Banje Kulaši može se koristiti: kupanjem, plivanjem, pijenjem, ispiranjem, inhalacijama i putem obloga.
Pored medicinskog dijela, Banja Kulaši predstavlja kompleks dodatnih sadržaja, kao što su: sportsko - rekreativni centar sa terenima za mali nogomet, košarku, odbojku i odbojku na pijesku. Pored sportskih terena tu su i dva bazena sa ljekovitom vodom. Hotelski smještaj Banje Kulaši predstavlja moderna, renovirana građevina opremljena prema standardima koji pružaju komfor i udobnost.

Pored banje protiče rijeka Ukrina pogodna za kupanje i sportski ribolov, okružena bogatim lovištima visoke i niske divljači.

autor: dragec