Mašinovođe stupile u štrajk

Oko 230 mašinovođa železnica Republike Srpske i danas se nalazi u dobojskoj Radionici za održavanje šinskih vozila, odlučni u stavu da ne pokrenu vozove dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, javlja dopisnik Srne iz Doboja.

Mašinovođe su sinoćčoko 18.00 časova zaustavile vozove.
Prema rečima njihovih predstavnika, na oglasnoj ploči Radionice za održavanje šinskih vozila jutros se našla naredba Uprave ŽRS da mašinovođa napuste krug radionice.
Mašinovođe odbijaju da napuste krug radionice, tvrdeći da na ovaj način čuvaju svoju imovinu.
Prema nezvaničnim informacijama, Uprava ŽRS sinoć i rano jutros pokušala je da pronađe zamenu, odnosno nove mašinovođe koje bi upravljale vozovima.

"Traže penzionere, ljude koji su zbog invaliditeta prestali da voze. Međutim, čak su i oni slidarni sa nama i nisu prihvatili ponudu Uprave", navode predstavnici mašinovođa.

Mašinovođe iz cele RS koje su su okupile u Doboju odlučne su u stavu da neše pokrenuti železnički sobraćaj dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.Osnovni zahtev, kako su to juče saopštili generalnom direktoru ŽRS Draganu Savanoviću, jeste isplata razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva kilometar, kao i dalja isplata kilometra po ranije utvrđenoj ceni od 2,4 KM
Uprava železnica RS juče je jasno poručila železničarima da nema novca i da ovi zahtevi ne mogu biti ispunjeni.

Tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika mašinovođa i Uprave ŽRS novinarima je bio zabranjen ulazak u Upravnu zgradu ŽRS.Ni danas obezbeđenje ŽRS ne dozvoljava predstavnicima medija ulazak u Radionicu za održavanje šinskih vozila Doboj, gde su se okupile mašinovođe.


izvor informacija:press-online

autor: dragec