Обраћање бирачима: Маринко Јањиловић

Поштовани суграђани, 
Уколико будем изабран за начелника општине Станари, пред нама је годину и по' интензивног и мукотрпног рада. Посао неће бити лак али сам сигуран да ћемо га заједно много боље урадити него било која страначка машинерија која је ту да би узела ваше гласове и на основу њих остваривала лични интерес.

Свједоци сте да вам ових дана обећавају много, буџет од 5 милиона КМ, огромну путну инфраструктуру коју за тако кратак временски период нису успјеле остварити ни изразито развијене општине. Обећавају вам и велики број радних мјеста, а заборављају да су у току своје дугогодишње каријере већ имали безброј прилика да запошљавају људе, а они су умјесто тога остављали уништена предузећа иза себе. 

У овом првом мандату сматрам да је немогуће остварити буџет већи од 2 милиона КМ са тенденцијом његовог повећања у наредном мандату, након редовних локалних избора. Оно што сматрам да је могуће остварити у овом периоду јесте оснивање комуналног предузећа и рјешавање проблема канализације и редовног одвоза смећа. За почетак потребно је обезбједити камион за одвоз смећа и камион за чишћење путева у току зимског периода како не бисмо дошли у ситуацију да нам локални путеви буду непроходни по неколико дана и да нам приступ регоналном путу буде онемогућен. Самим оснивањем комуналног предузећа отварају се и радна мјеста за наше мјештане и рјешава се још један проблем. Затим, инсистираћу да једна од ставки буџета буде издвајање за подстицај пољопривредним произвођачима као подстицај за развој нашег великог потенцијала као руралног подручја. 

Залагаћу се за што хитнију организацију општинске администрације при чему ће предност при запошљавању имати искључиво стручност и спремност на ангажовање а не страначка припадност. Такође, предности ће имати стручњаци са нашег подручја. Администрација на почетку објективно неће бити велика, али општина са тенденцијом развоја као што је наша у кратком периоду захтјеваће оснивање више административних одјељења што ће повећати број радних мјеста. Такође, сматрам да је могуће обезбједити већ у првом мандату за све свршене студенте да одраде приправнички стаж кроз волонтирање у нашој администрацији што ће им помоћи при тражењу сталног запослења, пружању праксе и услова за полагање државног испита. Настојаћу што прије формирати тим стручних људи који ће бити оспособљени за писање пројеката и слање апликација ЕУ фондовима и Влади РС. 

Желио бих вас упознати да су БиХ за период од 2014 � 2020 год. из ИПА фондова на располагању 11 милијарди евра. У питању су бесповратна средства а њихова искориштеност у нашој земљи је врло мала а разлога томе јесте нестручност администрације у јединицама локалне самоуправе, с тога сматрам да посебну пажњу треба обратити на такве пројекте. ИПА фондови кроз компоненту 5. Нуде посебна средства за рурални развој, а наше подручје највећи потенцијал садржи у руралној области. Поред свих ових могућности циљ ће ми бити да наша општина не буде зависна искључиво од средстава које додјељује Влада или која добија од пореза и доприноса наших грађана. Ову могућност навео сам као један од примјера како бисмо могли брже и ефикасније реализовати низ неопходних пројеката. 

Циљ ће ми бити што прије организовати што ефикаснију и функционалнију локалну заједницу која ће бити способна нашим мјештанима пружити све неопходне услуге. 

Моји противкандидати сваки дан нуде нереалне програме без јасног акционог плана и конкретног приједлога, а највећи разлог томе лежи у чињеници да не познају потребе становника општине Станари. Циљ им је искључиво освојити ваше гласове а никако не желе сарађивати са вама. Општина не смије бити отуђена од својих становника, и будући начелник мора сарађивати са вама јер само то је гаранција дугорочног развоја ове средине.Други раде за себе и Странке, МАРИНКО ЗА СТАНАРЕ!