ПАРОХИЈА ОСРЕДАЧКА КРОЗ ВРИЈЕМЕ

У оквиру јесењег циклуса предавања Историја Православља у Поусорју, одржано је друго предавање на тему Парохија Осредачка кроз вријеме, чији историјат нам је представио надлежни парох јереј Раде Танацковић.

Парохија Осредачка, коју сачињавају села Осредак, Љеб, Драгаловци и Ступа, у својој новијој историји није још стекла пунољетство. Формирана не тако давне 2000-те године, она ипак представља значајно историјско свједочанство о континуитету православног предања на простору који већ представља гранични појас Усоре и Крајине. О богатству и љепоти ових, питомих жупних крајева, те историјским токовима који су одређивали живот становништва и његове Цркве, говорио је јереј Раде Танацковић, парох осредачки, у другом предавању јесењег дијела циклуса ''Историја православља у Поусорју''. Ова жива ријеч дотакла се свих аспеката народног живота, од политичких прилика, преко свакодневице, обичаја и традиције, до духовног и културног наслијеђа народа овог краја.
Блага континентална клима и питом рељеф условили су развој насеља, који се може пратити још од античког доба, а о чему свједоче бројна археолошка истраживања. Први писани трагови везани су за доба турске управе, али се са сигурношћу може претпоставити да су ови крајеви припадали баштинама Котромањића на основу повеље краља Стефана Томашевића, која спомиње околна мјеста у чији састав су улазила и поменута села у саставу парохије, а помињу се касније као засеоци у турским изворима. О континуитету хришћанског, односно, православног предања свједоче и многобројни мрамори, који историјски могу бити смјештени у период од 12-ог до 14-ог вијека. Међу њима најзначајнија је некропола Грдељ, која се налази у склопу православног гробља. Недвосмислено свједочанство о готово хомогеном присуству православног живља на овом простору пружају пописи, како они из турског доба, тако и каснији аустро-угарски.
О живој православној вјери народа овог краја говоре и богомоље, које су од почетка прошлог вијека подизане и обнављане. Данас на простору парохије постоје три храма, у селима Осредак, Љеб и Ступа, као светионици у бурним временима, тврђаве и тапије покољењима која долазе.
Ђакон Младен Ковачевић
 

Izvor: namjesnistvoteslicko.org