Pješice na Ostrog

Ne osvrćući se na ekstremno visoke temperature, Irela Šućur iz Ljeba i Danko Maličević iz Male Bukovice krenuli su u nedjelju pješice put manastira Ostrog. Pokloničko putovanje trebalo bi da traje 12 dana, za koliko su planirali da prijeđu blizu 400kilometara.

 - Dugo planiramo ovaj put, i što je najbitnije, spremni smo i psihički i fizički. Za Petrovdan ćemo se pričestiti u manastiru Ostrog - kaže Irela.

        Prvog dana su prešli 45 kilometara, a prva pauza za odmor bila je u Žepču. Trenutno se nalaze 30 kilometara do Sarajeva.

        - Kada sam čuo da djeca idu pješke na Ostrog, bio sam oduševljen. Čekao sam ih čitav dan pored puta i dočekao. Popili su kafu i nastavili dalje. Da sam mlađi, i ja bi išao sa njima - priča Mile Lumović iz Žepča.

        Ovaj poduhvat podržao je i poslanik SDS u NS RS Boris Jerinić iz Doboja, koji je omladincima donirao sportsku opremu.

        - Podržavam sve sportske i druge aktivnosti mladih iz Doboja, pa tako i ovo pokloničko putovanje na Ostrog. Ipak, danas je malo onih koji su spremni na ovakvo odricanje - priča Jerinić.

        Danko Maličević poznat je u dobojskom kraju kao poznavalac izvorne muzike. Na put je ponjeo i violinu sa kojom je nastupao na mnogim festivalima, prelima i narodnim saborima.

- Između Foče i Gacka, preko Čemerna, odjekivaće zvuci Dankove violine. Biću u mislima sa hrabrom djecom - kaže Milenko Gligorić, odbornik SO Doboj.
 

Izvor: blic