Poplave u RS-u, u Bijeljini i dalje kritično, kuće pod vodom, stalne evakuacije...

Od poplavljenih područja u Republici Srpskoj i dalje je najkritičnije stanje u opštini Bijeljina gdje je ugroženo 1.200 kuća, poplavljeno nekoliko hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, ljudi se neprastano evakuišu ili im se hrana i druge potrepštine redovno dostavljaju, a najteže stanje je u naseljima Amajlije, Popovi, Dijelovi i u Dvorovima, posebno u zaseocima Ljeskovača i Bakračići.

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Bijeljina Drago Ristić rekao je Srni da nije došlo do značajnijeg pada vodostaja rijeke Drine na području opštine Bijeljina, iako je tokom protekle noći u gornjem toku Drine od hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta došlo do smanjenja protoka, koji je u 5.00 sati u Zvorniku iznosio 2.720 metara kubnih u sekundi, a na Bajinoj Bašti 2.212.

"Manji pad vodostaja zabilježen je u Amajlijama i Janji, ali je u naseljima mjesne zajednice Dvorovi sada kritično. U Novom naselju i Gajevima, Bakračićima i Gojsovcu sve je zaplavljeno, a odsječeno je i naselje Kriva bara, te je težište svih aktivnosti na evakuisanju i pomoći stanovništvu u Dvorovima", rekao je Ristić.
 
Bujica vode ušla je noćas sa Pavlovića puta u grad, odnosno u naselje Pet jezera, ali i do polovine Komitske ulice, gdje je voda u nekoliko kuća došla do prozora. Bez struje su i dalje sva zaplavljena bijeljinska naselja.
 
Nakon sinoćnje vanredne sjednice Štaba Civilne zaštite Bijeljina načelnik ovog štaba i opštine Mićo Mićić rekao je da je najveći problem u Semberiji uzrokovan visokim nivoom rijeke Save zbog kojeg voda iz Drine ne može biti primljena, pa je Sava vraća i ona se razliježe po ravnici.
 
Voda je hemijski i mikrobiloški ispravna i može se koristiti za piće.Jedino je stepen mutnoće zabilježen u Amajlijama i Janji, ali je i u tim mjestima voda je ispravna za piće.
 
Put Bijeljina-Pavlovića most je u prekidu, kao i put Bijeljina-Rača u mjestu Gojsovac kod benzinske pumpe "Nešković", pa se saobraćaj prema Graničnom prelazu Rača odvija alternativnim pravcem Batković - Brodac - Rača.
 
Izvor: SRNA
autor: dragec