Велика субота

Велику суботу, други данхришћанске жалости, данас обележавају православна црква и верници.Тај дан Христос је провео у Аду, па се обележава у молитви и тишини. На тај последнји дан Неделје страданја верници целивају плаштаницу на Христовом гробу која се на Велики петак свечано износи пред православне олтаре и крајем дана у суботу, пред славлје Васкрсенја, уз посебан ритуал опхода око цркве уноси у олтар.

Поноћном Васкршнјом литургијом св. Василија Великог завршавају се дани жалости и починје празник Васкрсенја.Свештеници у православним храмовима се у знак васкрсенја и васкршнје радости и победе над смрћу пресвлаче у свете одежде и у осветлјеној цркви читају Јеванђелје о радосној вести анђела.

У суботу по распећу, дођоше првосвештеници и фарисеји код Пилата да траже од њега да постави стражу испред Христовог гроба. Ово су урадили зато што су се плашили да ће неко од Христових ученика украсти Његово Тело, и тако ће народ поверовати да је Исус васкрсао, као што је и најављивао, "Послије три дана устаћу" (Мт. 27, 63).

Рече им Пилат: Имате стражу, идите те утврдите како знате. А они отишавши утврдише гроб са стражом и запечатише камен" (Мт. 27, 65-66). На Велику суботу, телом у гробу, а душом у аду, Христос је разрушио врата пакла. Смрт која је до тада владала над преминулим душама, побегла је од Спаситеља. Тада је Господ душе праведника из ада увео у рајска насеља.

 

autor: dragec