Pjesma kao svjedok vremena

S tim da sam sanjar u duši, nekim mojim pjesmama, provlači se ljubav iz dječačkih dana, čežnja za izgubljenim, uzdasi u noći i suza u oku.
Opet s druge strane, poželio sam da na jedinstven način, čitaoca nasmijem kroz neke od pjesama.

Pazeći da svoj način života i sveštenički čin pokažem dostojnim trajanja , napisao sam i neke pjesme duhovne prirode,ali ne i klasično duhovne, istakao je Živković.
Živković je naglasio da je u nekim pjesmama želio da na tajnovit način prikaže neki vid protesta, odnosno, današnjicu nače države.

Kada je onaj slogan "Kosovo je Srbija" zasigurno ostao samo na majicama onih koji su protestnim povorkama žalili za Kosovom, nastala je pjesma koja na svojevrstan način prikazuje mirni protest mene, rekao je Živković.
On je dodao da je pjesma po kojoj zbirka pjesama nosi naziv "Večernja zora" nastala kao fascinacija "borbom dana i noći, smjenom svjetlosti sunca i mjeseca".

O knjizi je govorio proferor Vasilije �ainović koji je istakao da se u samom naslovu knjige vidi jedan ozbiljan pjesnički pristup, te nastojanje da se čitalac obavijesti o poeziji na način koji će ga zainteresovati.

U jednoj pjesmi vidi se tematika ljubavi, ljubavi prema ženi. Ljubav je širok pojam, a način na koji on pjeva je poetski način. To je kvalitet pjevanja koji ćete naći u knjizi Miroslava Živkovića. Pjesme su zrele, po stihu i načinu pjevanja, tako da za jednog pjesnika koji izlazi u javnost sa prvom zbirkom, može se reći da je to zaista veliki uspjeh, rekao je �ainović.

Sveštenik Miladin Vuković rekao je da autor narodnim jezikom jasno dočarava momenat, duboko ponire u emocije, te sve nudi sudu čitalaca vjerujući da će u svakom naši ravnopravnost sagovornika.

On se lako poigrava maštom i diskretno nas upućuje na jasan zaključak i pouku.Onaj ko nema svoj stav, podliježe tuđem,a Miroslav provlači jasan stav i opredjeljenje u svakom stihu. Ovom zbirkom napravio je svojevrsnu inventuru svog dosadasnjeg emotivnom života, ali svakako i tuđih, onih koji su dio njegovog vremena, istakao je Vuković.

Promocija knjige "Večernja zora" održana je sinoć u Likovnoj galeriji u Tesliću.
 

Izvor: srpskacafe.com    
autor: dragec