TE Stanari logistički poduhvat godine

Radovi na pripremi platoa buduće termoelektrane Stanari kod Doboja uveliko su u toku, a izgradnja samog objekta je planirana za drugu polovinu godine, kazali su juče u grupaciji EFT, investitoru tog projekta.

        U tom cilju proteklih desetak dana u BiH boravi delegacija jednog od najvećih svjetskih proizvođača energetske opreme, "Dongfang Electric Corporation" iz Kine, kako bi precizno utvrdila rutu kojom će dopremiti opremu za buduću termoelektranu kapaciteta 300 megavata.

        "Izgradnja termoelektrane Stanari, između ostalog, predstavlja unikatan logistički zadatak s kakvim se na ovim prostorima dugo nismo sretali. Pored ogromne količine standardnog tereta, potrebno je odrediti i pripremiti logistiku za isporuku onoga što zovemo vanstandardni tovar - izuzetno tešku ili opremu velikog gabarita", ukazuje Predrag Cvetkovi" iz "EFT Groupa".

        U prilog tome navodi da samo jedna komponenta - stator generatora teži 270 tona.

        "Prevesti takav predmet iz Šangaja do Stanara nije nimalo lak poduhvat", ističe Cvetković.

        Predstavnici Dongfanga su u saradnji sa kineskim logističkim kompanija COSCO i "Sinotrans", ali i logističarima iz BiH, Hrvatske i Rumunije, detaljno sagledali kapacitete i mogućnosti luka u Pložama, Rijeci, Splitu i Konstanci, kao i odgovarajućih željezničkih i drumskih pravaca iz ovih destinacija.

        Projekat izgradnje TE Stanari ugovoren je u maju prošle godine izmežu EFT-a i "Dongfang Electric Corporationa". Kineski proizvođač će za te potrebe izgraditi modernu termoelektranu po sistemu "ključ u ruke".

        Nova elektrana s radom bi trebalo da počne do kraja 2014. godine, a ukupna investicija u taj projekat premašuje 500 miliona evra.

        U EFT-u napominju da su u Rudnik Stanari i pripremu projekta izgradnje elektrane do sada uložili više od 50 miliona evra.
 

Izvor: Nezavisne Novine