Mašinovođe prekinule nelegalnu obustavu rada

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović potvrdio je da su se mašinovođe "željeznica RS" javile na posao i da je prestala nelegalna obustava rada koja je trajala gotovo mesec i po dana.

On je rekao novinarima da je Vlada na sednici upoznata o izjavi mašinovođa u kojoj se oni obavezuju da će se danas vratiti obavljanju svojih redovnih radnih dužnosti i navode da su dobili uverenje predsednika RS Milorada Dodika da neće biti bilo kakvog oblika revanšizma te da su spremni da prihvate proceduru utvrđivanja odgovornosti za svako postupanje.

U izjavi mašinovođa koju je pročitao Čubrilović navodi se da se oni "ograđuju od svih pokušaja manipulacije od strane pojedinih političkih partija zbog jeftinih politikantskih razloga" i da "oni nikoga nisu pozivali, niti ovo ima ikakve veze sa politikom".

Ministar je naglasio da ne može niko "za pet minuta boravka među železničarima da shvati ozbiljnost situacije, jer se tu prelamaju mnoge sudbine, mnogi su hranioci porodice".

čubrilović je naglasio da je dobro što je štrajk prekinut, jer je to bila dodatna negativna energija u ionako teškoj situaciji u kojoj se nalazi železnički saobraćaj RS, te izrazio nadu da će u kontruktivnom dijalogu biti nastavljeno rešavanje svih pitanja koja se odnose na zaposlene u ŽRS.

Minstar je potvrdio da je u toku usaglašavanje o najavljenoj sistematizaciji u željeznicama RS i da je završena radna verzija.
Prema njegovim rečima, za sada se zna da postoji tehnološki višak u ŽRS, ali da će se tek usvajanjem sistematizacije znati koliko radnika je u pitanju.

Čubrilović je naveo da su kontaktirani korisnici usluga ŽRS i da oni, verovatno, neće podnositi tužbe zbog štrajka mašinovođa.

On je naglasio da su za sve vreme trajanja obustava rada resorno ministarstvo i Vlada RS bili angažovani na rešavanju i prevazilaženju nastalog stanja i da je "finale toga bio jučerašnji razgovor predsednika RS Milorada Dodika i premijera Aleksandra Džombića".

izvor informacija: press online - Republika Srpska
 

autor: dragec