Izgradnji termoelektrane Stanari potrebno 3.000 radnika

Izgradnja termoelektrane, koja će u Stanarima kod Doboja godišnje proizvoditi oko dva miliona megavat-sati električne energije, ulazi u završnu fazu. Glavni projekat je završen početkom marta pa bi nadležni organi RS uskoro trebalo izdati i dozvolu za početak gradnje.

Planirano je da na izgradnji najveće termoelektrane u BiH bude angažovano oko 3.000 radnika. U preduzeću EFT, koje je vlasnik elektrane i koncesionar rudnika lignita Stanari, navode da je ova investicija vredna oko 500 miliona evra.

 

- Termoelektrana će imati snagu od 300 megavata, a ugovor za izgradnju po sistemu ključ u ruke je potpisan sa kineskom firmom „Donfang elektrik korporejšn“ - kaže Danilo Milošević, glavni inženjer EFT-a.

Milošević navodi da je ugovor sa Kinezima potpisan u maju prošle godine, dok je dovršetak izgradnje ovog giganta za proizvodnju električne energije predviđen u roku od 45 meseci.

- Prve tri faze koje su istovremeno bile i najteži deo posla su završene. Istovremeno, u okviru ove investicije proširićemo kapacitet rudnika i izgraditi pomoćne objekte - navodi Milošević.

 

Prema pisanju slovenačkih medija, RS je napravila bolji posao od Slovenije, jer će izgradnja termoelektrane u Stanarima koštati četiri puta manje od gotovo identične koju Slovenci prave u Šoštanju.

I Rudnik Stanari, tvrde u EFT-u, radi bolje nego ikada. Prošlogodišnja proizvodnja je premašila očekivane rezultate za oko 10 procenata pa je iz stanarskih polja izvađeno oko 800 000 tona lignita.

- Primili smo dodatnih dvesta radnika, tako da sada u rudniku imamo 448 zaposlenih. U periodu od 2005. EFT je u budžet RS uplatio preko 20 miliona evra po osnovu poreza, taksi i naknada - kaže Luka Andrić, EFT-ov inženjer u rudniku Stanari.

Vlada RS ugovorila je tridesetgodišnju koncesiju eksploatacije uglja sa EFT-om uz mogućnost produženja na dodatnih 15 godina, dok se prema procenama u stanarskim poljima nalaze rezerve veće od sto miliona tona uglja.

Izvor: blic.rs