Okončan štrajk radnika željeznica RS

 

Zaposleni u preduzeću "Željeznice Republike Srpske" (ŽRS) okončali su višednevni štrajk, nakon večerašnjih pregovora u Doboju sa predstavnicima Vlade RS.
Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je novinarima da je nakon tročasovnog sastanka, kome su prisustvovali i ministri finansija i saobraćaja i veza Zoran Tegeltija i Nedeljko Čubrilović, te predstavnici Uprave i Štrajkačkog odbora ŽRS potpisan sporazum o prekidu štrajka i restrukturisanju čitavog sistema u ovom preduzeću.

"Vlada je preuzela obavezu redovnog isplaćivanja granta ŽRS za 2011. godinu, u skladu sa usvojenim budžetom. Na narednoj sijednici Narodne skupštine daćemo prijedlog da se ŽRS isplati 1.484.000 evra koje su željeznice platile na ime Vlade, Željeznicama Hrvatske", rekao je Džombić.

On je dodao da će Vlada RS dati garancije ŽRS za dobijanje kredita od 16 miliona KM, te da će biti obezbijeđena dodatna dva miliona KM da bi unaprijedili redovnu isplatu plata zaposlenima u stoprocentnom iznosu.

"U najskorije vrijeme uputićemo skupštini nacrt, a potom i prijedlog zakona o finansiranju i restrukturisanju `Željeznica` i podržati izmijenu Zakona o radu da bi se poslodavcu i sindikatu omogućila veća sloboda raspoređivanja radnika unutar željeznica", naglasio je Džombić.

Uprava ŽRS preuzela je obavezu da redovno izmiruje lične dohotke u punom iznosu, kao i da radnicima uplati zaostalih 30 procenata septembarske plate do 10. marta.

Osim toga, do 10. marta rukovodstvo ŽRS treba da isplati i četiri razlike plata od 105 KM do 120 KM, za šta će novac biti obezbijeđen iz kreditnog zaduženja. Uprava se obavezala da će do kraja aprila radnicima isplatiti zaostali regres iz 2009. godine, dok će regres za 2010. godini željezničari dobiti do kraja maja.

"Štrajkački odbor se obavezao da ne pokreće štrajk tokom 2011. godine ako se ispune definisani uslovi prema radnicima. Znači, potpisivanjem ovog sporazuma obustavlja se štrajk na ŽRS i svi pristupamo ispunjenju obaveza koje smo preuzeli potpisivanjem sporazuma", rekao je Džombić.

"Željeznice RS" počele su štrajk 7. februara jer im menadžment preduzeća duguje 21 milion KM.

Tokom konstantnih pregovora sa upravom ŽRS, u kojima su učestvovali i predstavnici Vlade RS, štrajkački odbor preduzeća odustao je prošle sedmice od totalne obustave saobraćaja na prugama Srpske.
 
Izvor: portal beta.ba        
autor: dragec