Gradnja TE Stanari može da počne

DOBOJ - Gradnja termoelektrane u Stanarima, kod Doboja, može da počne, jer je resorno ministarstvo kompaniji "EFT Group" izdalo odobrenje za građenje ovog elektroenergetskog objekta.

 

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, uručila je u petak Ivici Jakovljeviću, direktoru EFT rudnika i termoelektrane Stanari, građevinsku dozvolu za gradnju termoelektrane.

TE Stanari je jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru RS, u vrijednosti od oko 500 miliona evra, kojom će na građevinskim poslovima, koji treba da počnu naredne godine, poslovima montaže čeličnih konstrukcija i poslovima mašinskih instalacija i elektroinstalacija biti otvoreno oko 1.000 novih radnih mjesta za radnike iz RS.

"Sva dokumentacija, koju je 'EFT Group' zajedno s kineskom kompanijom dostavila našem ministarstvu bila je uredna, izrađena od strane poznatih, renomiranih kuća", izjavila je Srebrenka Golić, ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, navodeći da je ovo školski primjer kako jedna ozbiljna kompanija treba da se ponaša.

Ona je dodala da će od izgradnje TE veliku korist imati opština Doboj, cijela ovdašnja regija, kao i RS, jer se otvaraju nova radna mjesta, a time se povećavaju i prihodi u budžetima, od opštine do RS.

Hari Čen, potpredsjednik kompanije "Dongfang Electric Corporation" iz Kine, koja će graditi TE, kazao je da bi radovi mogli početi za tri mjeseca.

Kineska kompanija ima najnapredniju termoenergetsku tehnologiju u svijetu

"Ono što ćemo donijeti u ovu zemlju je proizvodnja čiste energije, ne samo za ovu zemlju, nego i za okruženje. Ovo je naš prvi projekat u BiH i regionu i zato je veoma važan za nas i zato ga shvatamo ozbiljno", istakao je Čen.

Prema njegovim riječima, kineska kompanija ima najnapredniju termoenergetsku tehnologiju u svijetu.

On je podsjetio da će elektrana imati 300 megavata instalisane snage.

"Od maja prošle godine, kada je 'EFT Group' potpisao ugovor sa 'Dongfang Electric Corporation', intenzivno se radi na pripremnim radnjama za gradnju TE", kaže Ivica Jakovljević, direktor EFT rudnika i TE Stanari, dodajući da je izgrađen kamp u kojem će već od marta moći biti smješteni prvi radnici.

Osim toga, stvoreni su preduslovi za rad po najvišim ekološkim standardima za vrijeme izgradnje TE i njenog kasnijeg rada.

"Mi smo već pripremili prostor za pepelište, odnosno prostor za odlaganje pepela i čvrstih ostataka sagorijevanja iz TE, i radimo projekat koji je garancija da će sve ovo biti u funkciji zaštite životne sredine i po evropskim standardima", rekao je Jakovljević.

Na izgradnji TE biće angažovana i domaća preduzeća kao podizvođači, a jedno od njih je i prnjavorsko Građevinsko preduzeće "Gradip", koje je izgradilo upravnu zgradu Rudnika i TE u Stanarima, te radnički kamp.

"Za našu kompaniju svaki posao je značajan, a pogotovo što smo obezbijedili put za posao koji počinjemo 2012. godine zajedno s kineskom kompanijom", kazao je Branimir Bijelić, direktor "Gradipa".

Termoelektrana jačine 300 megavata, kada 2015. godine počne s radom, godišnje će proizvoditi više od dva miliona megavat-časova električne energije, pored postojećih 450 radnika u rudniku, još 250 će raditi u TE, a 150 radnika biće zaposleno u proširenom kopu rudnika.

izvor informacija: nezavisne.com
 

autor: dragec